ISTANBUL… Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada… samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul. Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija… PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 26.10. (ČETVRTAK), BOSNA I HERCEGOVINA – SRBIJA – BUGARSKA Okupljanje grupe na odlaznim peronima autobuske stanice Sarajevo u 11.30. Polazak autobusa u 12.00h. Putovanje preko Višegrada, Srbije i Bugarske. Noćna vožnja uz pauze po potrebi grupe. (Za sve putnike koji žive van Sarajeva, omogućen je prijevoz do Sarajeva i iz Sarajeva na redovnim Centrotransovim linijama uz popust od 50%).

2. DAN, 27.10. (PETAK), ISTANBUL
Dolazak u Istanbul u podnevnim satima. Smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora slijedi zajednički obilazak kvarta Sultanahmet (Kapali čaršija, Hipodrom, Plava džamija, Aja Sofija i Topkapi dvorac – bez ulaznica). Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Naveče fakultativno odlazimo do centralnog gradskog trga Taksim. Šetnja centralnom ulicom Istiqlal. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. DAN, 28.10. (SUBOTA), KRSTARENJE BOSFOROM – DOLMABAHČE – ORTAKOJ – SHOPPING
Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni odlazak na krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar – čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu… Po povratku sa krstarenja odlazimo u obilazak čuvene palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska palate Dolmabahče izgrađene u rokoko stilu, naš današnji program nastavljamo posjetom predivnom boemskom kvartu Ortakoj. Ovo mjesto nalazi se skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most – Bogazici koprusu, nedavno preimenovan u Most šehida 15. jula). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za “jela s’ nogu”. Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne. Ovdje obavezno probajte vafle i kumpir (pečeni krompir sa raznim prilozima). Slobodno vrijeme. Dan završavamo odlaskom u neki od mnogobrojnih shopping centara. Noćenje.

4. DAN, 29.10. (NEDJELJA), MINIATURK – EJUP – MUZEJ PANORAMA 1453
Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativna posjeta Miniaturk muzeju – jedinstvenoj izložbi minijaturnih maketa koje predstavljaju najznačajnije objekte sagrađene u osmanskom i u periodu moderne Turske (Stari most iz Mostara), a nakon toga odlazak u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu“ Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga“ koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje“. Ovdje se nalazi čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slijedi posjeta muzeju Panorama 1453. U muzeju je predstavljen jedan segment Bitke za Istanbul/Konstantinopolis 29. maja 1453. U prostoru između slike i posjetilaca su i neki predmeti iz bitke. Fantastično iskustvo! Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN, 30.10. (PONEDJELJAK), ISTANBUL – BURSA – ISTANBUL
Nakon doručka, slobodan dan za individualne aktivnosti ili fakultativno izlet u Bursu. Bursa je bila glavni grad Osmanskog carstva u periodu između 1335. – 1363. godine. Zovu je još i zelena Bursa, zbog brojnih parkova i vrtova. Iznad grada se nazire i planina Uludag na koju možete stići direktno iz grada sa 8,8km dugom žičarom. Obilazimo čuvenu Ulu džamiju, Zelenu džamiju i Zeleno turbe (mauzolej). Povratak u Istanbul.

6. DAN, 31.10. (UTORAK), ISTANBUL – EDIRNE – BOSNA I HERCEGOVINA Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema gradu Edirne. To je grad brojnih džamija od kojih je najpoznatija Selimija, koju je 1575. godine podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan. Ova džamija ima najviše minarete u Turskoj sa svojih 70,9 metara. Slobodno vrijeme za fotografisanje. Nastavak putovanja kroz Bugarsku i Srbiju uz pauze po potrebi grupe. Dolazak na odredište u srijedu u prijepodnevnim satima. Kraj programa.

CIJENA: 329,00 KM.

Aranžman obuhvata:
– Prijevoz  autobusom visoke turističke klase (TV, video, klima, WC),
– Smještaj u Istanbulu u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u hotelu Nanda, Buyuk Sahinler ili sličnom na bazi 4 noćenja sa doručkom (švedski sto),
– Troškove parkinga i putarina za autobus,
– Usluge pratioca grupe i kompletna organizacija putovanja,

U cijenu nije uključeno:
– Obavezno putničko-zdravstveno osiguranje (14,00 KM za osobe do 60 godina starosti),
– Fakultativne izlete i ulaznice planirane programom putovanja (Sultanahmet 5,00 EUR, Taksim 10,00 EUR, Krstarenje Bosforom + Dolmabahče + Ortakoj 35,00 EUR, Miniaturk+Eyup+Panorama 30,00 EUR, Bursa 20,00 EUR)
– Individualne troškove

*Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih/neobaveznih izleta.
*Za putovanje važe Centrotours Opći uslovi putovanja